TRENUTEK LJUBEZNI

17.04.2007 ob 20:03

Pri nas v firmi smo imeli zadnjič praznovanje. Safet je imel rojstni dan. Šef je dovolil, da priredimo zabavo v skladišču.

Bilo je veselo. Povabljeni smo bili vsi, razen tistih dveh Moldavcev, ki ju šef skriva, ker nimata urejenih papirjev.

Pivo je bilo malce toplo, salame so bile cenene, da se nam je po njih rigalo, a to nam ni pokvarilo veselja. Žganica je ves čas krožila, radio je igral narodnjake in bilo je veselo, da že dolgo ne tako.

Ob meni je sedela Ajša, ciganka. Svoje črno oko je vrtela vsenaokrog, udarjala z nogo v ritmu glasbe in pridno nagibala steklenico.

Ko je bila majhna so ji starši zlomili nogo na dveh mestih, da bi postala šepava. Kosti so se neenakomerno zarasle, kot so želeli. Noga je ukrivljena kot kak zaklepaj. Polili so ji tudi obraz s kislino. Ta ji je razžrla polovico obraza, kjer so nastale globoke brazde, ki ji tečejo po obrazu navzdol, kot vzorec pri zebri. Kislina ji je scvrla tudi eno oko. Drugo oko je temnorjave barve, skoraj črno. Tako iznakažena je kakšnih petnajst let vzbujala toliko sočutja pri ljudeh, da je odlično služila, prosila je pač na cesti. Starši so na njen račun postali precej premožni in spoštovani. Potem je odrasla. Morala se je znajti sama. Na to, da bi si služila kruh s prostitucijo seveda ni bilo niti misliti. Naš šef se je je usmilil, vzel jo je v službo kot čistilko. Tako je pri nas že kakšnih dvajset let. Neopazna, tiha, vedno brez besed naredi, kar se ji naroči. Tudi najbolj umazana dela. Kar šest let je hodila dvakrat dnevno, k šefu domov previjati njegovega nepokretnega očeta, dokler ni umrl. Nikoli se ne pritožuje. Ne vem, kje živi, a tam najbrž ni preveč čisto. Drži se je nekakšen kiselkast vonj, po katerem jo je moč prepoznati, ne da bi jo videl. In po zvoku njene hoje. Ko hodi, zamahuje z ukrivljeno nogo, ko ta pristane na tleh z njo še malo podrsa. Pk – drs, pk – drs, tako je slišati.

Sedela sva tako skupaj in pili smo.Vedno bolj sem čutil njeno toploto. Kiselkasti vonj njenega telesa me je opijal bolj kot alkohol. Roka je našla roko, prsti so se prepletli. Nežno je položila svojo drugo dlan na moje stegno. Bila je vroča. Čutil sem jo kot ogenj.

Okrog naju je bilo zelo hrupno. Eden od Moldavcev se nam je pridružil, na hitro se je napil in zaradi nečesa potegnil nož. Safet ga je s steklenico po glavi. Potem sta se objemala, pila in pela. Nekdo je bruhal v kotu.

Vse dogajanje okrog naju je postajalo motno in oddaljeno. Kar naenkrat sva se znašla za kupom salonitnih plošč in zlizanih kamijonskih gum, na kopici starih prevlek za avtomobilske sedeže.

Prepustil sem se ji povsem, rokam in ustnicam, kam vse so zašle. Njeni objemi so bili nežni in strastni, prižemala se je k meni in trepetala. Ječala je in jaz sem hropel. Ljubila me je, kot me ni še nihče in jaz sem ljubil njo. Ugreznil sem se vanjo, sprejela me je z vsem telesom in zna biti, da sem celo malce zajokal.

Počutil sem se kot pravi moški. Prvič v življenju. Čutil sem ljubezen, ne strast, ljubezen, mehko valovanje in toplino.

Zjutraj sem se prebudil sredi tistih avtomobilskih prevlek, nag, z metalnim okusom v ustih, kot da bi se mi razkrajale plombe. Na sebi sem vonjal njen kiselkasti vonj, bil mi je prijeten.V sebi sem čutil mir, srečo. Drugače kot ponavadi, po prepiti noči.

V skladišče je prišla Ajša, takšna kot ponavadi mirna, tiha. Za trenutek je uprla vame svoje črno oko, spogledala sva se. Želel sem ji reči nekaj lepega, se zahvaliti, da sem spoznal kaj je to ljubezen, a nisem vedel kaj reči. Pogledal sem v tla, tam so bili moji čevlji prepleteni s hlačami, nogavice sem imel na sebi, majico sem imel pod seboj. Gat ni bilo videti. Glave nisem več dvignil, bal sem se ponovnega srečanja z njenim očesom. Zaslišal sem pk – drs, pk – drs, nadaljevala je s čiščenjem.

Pometla je glaževine. Začela je spirati s cevjo bruhanje, scalino, ter ostanke hrane.

Skozi razpoko v pločevinasti steni je posijalo sonce, ravno na njen iznakaženi obraz. Žarek je razsvetlil brazde na obrazu, le vdolbina, kjer je bilo nekoč oko je ostala v senci. Obrnila se je in spet ujela moj pogled s svojim črnim očesom, nekaj je bilo v njenem pogledu, upanje, morda prošnja. Pogledal sem preč in pričel nekaj mrmrati. Pravih besed še vedno nisem našel, gat tudi ne. Navlekel sem nase hlače, se nerodno zazibal, komaj ujel ravnotežje in odšel proti stranišču. Tiščalo me je in sram me je bilo.

 • Share/Bookmark
 

15 komentarjev na “TRENUTEK LJUBEZNI”

 1. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Ni ravno dober zaključek.

 2. smehtomaž smehtomaž pravi:

  Kaj pa, ko si zgubil nedolžnost. Je bil nežen do tebe?

 3. prijateljica pravi:

  Ali naj ti pišem kot človek, kot ženska, kot moški?
  Za začetek pa: Ljubite, kadar le morete. Dobro vam bo delo.

 4. buba švabe buba švabe pravi:

  Joj, kako je pa današnja zgodba lepa. Danes sigurno ne bo nihče klical policije…

 5. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Kaj pa, če ta nova računa na daljši rok…ti pa v tla gledaš….

 6. divjaroža pravi:

  sem se že zbala, da so te pasjeljubci odvrnili od pisanja.
  Tudi ta zgodba je lepa, na koncu je morda nepotrebno omenjanje “tiščanja”.

 7. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  divjaroža, še bolj zagrizena.

 8. zarni pravi:

  pk-drs. pk-drs. pk-drs.

 9. roxa pravi:

  uhhh, tale je še men všeč in si zaslužiš, da te dam na svojo listo;)

 10. di pravi:

  http://www.airbeletrina.si/index.php?option=com_content&task=view&id=277&Itemid=93

  lep dan želim, di

 11. Faeton pravi:

  Ja, prav preseneča odsotnost distance oziroma razumevanja literature kot literature, poleg tega še ‘objavljene’ v virtualnem prostoru.
  Drugače pa si zelo dobro izkoristil tale blogovski prostor, pa tvoji odgovori v komentarjih, kjer se poistovetiš s prvoosebnim pripovedovalcem, so genialni.
  To, da tvoje zgodbe sprožajo takšne odzive, vsaj pri pasjeljubcih, pa je lahko samo pozitivno, za literaturo namreč :)

 12. cycoboodah pravi:

  Svaka čast, carski blog!

 13. Kašpar Kašpar pravi:

  Kaj naj rečem, že kar malce grozljivo je bilo tole okrog Ajše.

 14. vvooodnarka vvooodnarka pravi:

  Kako je sledilo nadaljevanje ;)

 15. divjaroža pravi:

  Ja, saj res.Kaj je bilo potem? Je zanosila?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !