GOLOB

4.04.2007 ob 08:10

Mimo naju se je privlekel golob. Imel je zlomljeno krilo. Z drugim je še nekaj zamahoval, kot bi poskušal vzleteti, zato je smešno opletal ter poskakoval. Toplo pomladno sonce je prijetno grelo. Sedela sva in pila pivo.

»Glej ga«, mi je rekel znanec. »Kako ga zanaša. Prej ali slej ga bo našla kakšna mačka ali pes ptičar. Pes ga bo hitreje pokončal, mačke se dolgo igrajo s plenom.«

Ozrl sem se naokrog, če bi kje zagledal kakšnega zlatega prinašalca ali irskega setra. Privoščil sem mu hitro smrt.

»Če se bo zavlekel v kakšno luknjo, ga bodo dobile podgane« se je razživel moj sogovornik. »Podgane žrejo vse. Golobi tudi. Pa še predrzni so, ljudi se ne bojijo kaj dosti. Stare babe jih hranijo po parkih, zato pa se tako množijo«.

»Veš kaj, he he he« nagnil se je k meni. »Na konec cevi zračne puške vtakneš košček kruha in ko golob zagrabi, sprožiš, he he he.«

Moral sem se nasmehniti.

»Odbiješ mu kljun« je nadaljeval, »težko ga s takšnim strelom ubiješ, so trdoživi, ampak nov kljun mu pa tudi ne zrase.«

Odmaknil sem se od njega, to s kruhom na puški me je razvedrilo, a imel je kiselkast zadah. Med najinim pogovorom je golob že odskakljal za vogal.

Oblaki so zakrili sonce, postalo je hladno, spil sem in se poslovil. Ni mi bilo več do posedanja z njim. Saj se niti nisva dobro poznala.

Kmalu zatem sem naletel na gručo otrok, ki so obstopili goloba. Igrali so se z njim. Čeprav je obupano poskakoval in poskušal pobegniti jim ni mogel uiti. Sprva so ga samo malo brcali, tako da je ostajal v sredini kroga. Potem so se že opogumili in ga začeli prijemati, vlekli so ga za zlomljeno krilo. Potem so mu glavo pritisnili ob tla, zmogel je še dovolj moči, da je trzal s trupom in zamahoval z zdravo perutjo.

Glavna pri vsem tem je bila neka plavolasa punčka, v roza krilcu in umazana po obrazu. Ona je namreč poveljevala otrokom. Sprva ga je sama držala za vrat, kasneje pa je poskakovala naokrog in z vreščečim glaskom hujskala ostale.

Obstopili so ga tako, da nisem več videl kaj počno. Slišal sem šepetanje in hihitanje, pa tu in tam kakšen vzklik. Nekdo je zaklical, da bo prinesel hokejsko palico.

Prižgal sem cigareto. Po zvokih sodeč, so se otroci zelo zabavali. Postaval sem tam in kadil. Tista punčka v roza krilcu je nekam stekla in se kmalu vrnila, vodeč za roko majhnega fantka in mu med potjo nekaj zaupno prigovarjala. Vsi so se nagnetli okrog goloba, slišati je bilo samo še zlovešče šepetanje.

V nekem trenutku, ko se je krog malo razprl sem videl, da mu je mali vtaknil v zadek skrivljeno žico. Tako so mu skušali potegniti čreva iz trupa.  Ptič se je že povsem prepustil usodi in se je samo še tu in tam malo stresel.

Takrat sem se vrinil mednje in s peto čevlja stopil golobu na glavo. Hrsknilo je. Otroci so  obstali, gledali so me užaljeno, uničil sem jim igračo.

Stopil sem do zelenice in obrisal podplat v travo. Na otroke se nisem več ozrl. Nisem vedel kaj naj jim rečem.

Mimo mene je pritekel labradorec. »Malce prepozno«, sem pomislil.

 • Share/Bookmark
 

9 komentarjev na “GOLOB”

 1. buba švabe buba švabe pravi:

  Kako si lahko tako brezčuten? Da greš otročkom bogim igračo uničit!

 2. Simonitius pravi:

  Avtor svetovno znane uspešnice Gospodar muh (v knjigi nastopajo samo otroci), ki jo nekateri smatrajo za mojstrovino( jaz tudi) je nekoč odgovarjal novinarjem.

  Ta knjiga je pravo ogledalo človeške prave plati, ko je brez kontrole… No v glavnem avtorja knjige so vprašali od kod mu takšno znanje o hudobiji človeške duše, zlu….(sam je namreč bil učitelj na neki osnovni šoli). Ta jim je odgovoril, da če želijo videti človeško temno stran, morajo postati učitelji!

  Grozljivo, a žal resnično!

 3. chobson chobson pravi:

  Nimam besed.Jaz bi ukrepal drugače in hitreje, ker ne kadim.

 4. flybejba pravi:

  lol@chobson, @ intelekt., ej domišljija pa ti dela, ni kaj. f.

 5. Matic Matic pravi:

  Odlični zapisi. Vsaka čast.

 6. nada pravi:

  Ja…….sem bila 36 let učiteljica, v času pokojninskega brezdelja pa porotnica.
  Ja…….sem doživela zgodbe “Gospodarja” majhnih in velikih “muh” .

 7. Blazz Blazz pravi:

  Upam da si jim vsaj primazal kako klofuto! Jaz bi jo vsakemu, pa ne le eno.

 8. Underground Underground pravi:

  Fak, misliš si tako prijetni otroci, da bi jih kr stisnu k sebi pa take nemarnosti delajo. To bi jih morali starši videti da bi videli kakšne packarije počnejo njihovi “brezmadežni” otroci. Ogabno!!!

 9. Cr-U pravi:

  Nada – komu ti to odgovarjaš?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !